torstai 14. heinäkuuta 2016

Post 196/365

Terassityömaalta päivää! Viimeksi kun postailin terassiaiheesta pähkäilin vielä materiaalivalintojen kanssa. Nyt on valinnat tehty ja työmaalla täysi hööki päällä.


Terassin kanssa päädytiin lopulta yllättävään ratkaisuun. Sellaiseen, jota en vielä viimeksi pähkäillyt lainkaan. Terassista tulee kelonharmaaksi öljytty ja olemassaolevat kestopuiset terassilaudat parvekkeessa ja sinne kulkevissa rappusissa öljytään samanväriseksi. Mietin nimittäin pääni puhki, miten saisimme puutaloon istuvan terassin ja vieläpä sellaisen, joka mätsäisi yhteen olemassa olevan terassin/parvekkeen ja sinne kulkevien rappusten kanssa. Olemassaolevia terassilautoja kun ei haluta nyt suotta lähteä kokonaan uusimaan. 

Komposiitti olisi houkuttanut helppohoitoisuutensa vuoksi, mutta yhteensopivuus puutalon ja erityisesti parvekkeen puuosien kanssa arvelutti lopulta niin paljon, että se sai hylsyn. Puunvärinen terassi (esim. lämpöpuu) taas olisi riidellyt minun makuuni liikaa erivärisen puisen parvekkeen kanssa. Niinpä olen nyt sitten pari iltaa tehopessyt parvekkeen kestopuisia terassilautaoja ja rappusia uutta öljypintaa varten.


Tehopesu irrottaa likaa ja vanhoja käsittelyjä puusta. Olen pessyt nämä pinnat kahteen kertaan ja lopputulos on aiempaa vaaleampi ja huomattavasti karkeampi. Tehopesuliuos sekoitetaan veteen ja sen annetaan vaikuttua 15 minuutin ajan. Sitten aine levitetään pinnoille siveltimellä tai telalla ja annetaan jälleen vaikuttaa 15-30 minuuttia. Tämän jälkeen pinnat harjataan ja aine huuhdellaan pois. Tähän pintaan öljyn pitäisi tarttua moitteetta ja värjätä ruskea peittoon kokonaan. Idean tähän sain toiselta bloggarilta: Koti Aurorassa. Kiitokset vain sinne suuntaan! 


Öljyäminen tullaan hoitamaan Tikkurilan kelonharmaalla Valtti kaluste- ja terassiöljyllä. Tätä tulee siis sekä vanhoihin että uusiin terassien puuosiin.


Uusi terassi nousee tähän. Tällä työmaalla huhkii pääasiassa mieheni. Perustuksia varten tehdyt kuopat on nyt kaivettu ja seuraavaksi ne täytetään soralla ja hiekalla. Päälle tulee kivilaatat ja suodatinkangas. Sitten pääsee työstämään varsinaista terassin runkoa ja lopuksi päälle tietysti terassilaudat. Ne tulevat olemaan lämpöpuuta tai lehtikuusta, jotka käsittelemme öljyllä.


Tällä suunnitelmalla nyt edetään. Katsotaan, mikä on lopputulos. Terassilta kajahtaa täälläkin taas kunhan edistystä tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti